Waarom zaken doen in Bulgarije?

Door dergatsjev op zondag 22 december 2019 18:06 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 2.684

Steeds meer internationale bedrijven kiezen voor Bulgarije. Ze verplaatsen hun complete bedrijf erheen of openen er een vestiging. Zie voorbeeld van bedrijven IBM, Uber, ezv.. https://www.jobs.bg/it

Bulgarije biedt u diverse zakelijke voordelen, waaronder lage belastingen, goedkoop vastgoed en lage loonkosten. Ook fijn: er zijn genoeg goed opgeleide vakspecialisten te vinden. Maar welke valkuilen mag men verwachten als wordt een dedicated team in Bulgarije gezet? Wie heeft ervaring in dergelijke business model?

Naast duidelijke voordelen zijn er nadelen?

Aantrekkelijke belastingtarieven
Bulgarije hanteert zeer aantrekkelijke belastingtarieven:

• Personenbelasting bedraagt in België 37 tot 52%, in Bulgarije is dit slechts 10%.
• Vennootschapsbelasting bedraagt in België 28 tot 33,9%, in Bulgarije is dit slechts 10%.
• Dividendbelasting bedraagt in België 15 tot 25%, in Bulgarije is dit slechts 5%.

Het spreekt voor zich dat dit u enorm veel voordeel op kan leveren. Daarnaast is er zelfs nog meer belastingvoordeel. Hier leest u meer over onder het kopje betaalbare werknemers.

Zeer betaalbaar vastgoed
https://investeren-vastgoed-immo-bulgarije.propenda.be/
Als bedrijf of onderneming heeft u uiteraard ruimte nodig. Kantoorruimte, opslag, een andere pand of land. De kosten hiervoor lopen hoog op en zijn voor veel bedrijven de grootste kostenpost. Ook hierop kunt u in Bulgarije flink besparen.

De kosten voor het huren of kopen van vastgoed in Bulgarije zijn niet alleen laag in vergelijking met België en Nederland. Zelfs als u het vergelijkt met andere Oost-Europese landen (denk aan Hongarije, Roemenië, Polen) is het vastgoed in Bulgarije bijzonder voordelig.

Doordat u aanzienlijk kunt besparen op de grootste kostenpost, is er voor het zaken doen in Bulgarije een veel kleinere investering nodig.

Betaalbare werknemers
Arbeidskrachten zijn in Bulgarije opmerkelijk goedkoop. Zelfs goed opgeleide werknemers vindt u in Bulgarije tegen de laagste loonkosten in de Europese Unie. Ook zijn de arbeidsvoorwaarden er erg aantrekkelijk.

Om u een idee te geven: in 2012 was het gemiddelde maandsalaris in Bulgarije zo’n €350 (bron: Bulstat).

Bovendien levert het in dienst nemen van Bulgaars personeel u nog eens extra belastingvoordeel op. De Bulgaarse overheid wil het in dienst nemen van Bulgaarse arbeidskrachten namelijk aanmoedigen.

Opent u een vestiging in een regio met een hoge werkloosheid en neemt u Bulgaars personeel in dienst? Dan kunt u voor een periode van vijf jaar vrijstelling krijgen van het betalen van vennootschapsbelasting. Ook dit voordeel kan erg hoog oplopen.

Goed opgeleid personeel
Goedkope arbeidskrachten zijn uiteraard fijn, maar het werk dat ze leveren is uiteraard minstens net zo belangrijk. In Bulgarije is dit geen probleem. Er zijn verschillende grote universiteiten te vinden en een groot deel van de bevolking is hoog opgeleid. Hierdoor kunt u gemakkelijk voordelige vakspecialisten vinden.

Hoe scoort Bulgarije op de ranglijsten?
Bulgarije scoor goed op verschillende ranglijsten. Bijvoorbeeld:
• Het staat op de derde plaats als het gaat om het aantal gekwalificeerde IT-specialisten (bron: Amerikaanse ambassade).
• Het staat op de vierde plaats in de ranglijst van snelst groeiende economieën in Europa (bron: Europese Commissie).
• Het staat op de tweede plaats in de ranglijst van vestigingslanden voor internationale transport ondernemingen in Europa (bron: Europese Commissie).

het percentage van de beroepers met een baan – is een van de belangrijkste sociale indicatoren voor het analyseren van de arbeidsmarkt. Bulgarije heeft 3 de plaats na België een Oostenrijk.


Na de economische crisis in 2008 en de onrust in de eurozone is de arbeidsparticipatie weer begint goed te stijgen.

Bron: https://europa.eu/european-union/about-eu/figures/economy_nl

De voordelen van zaken doen in Bulgarije
Bulgarije verwelkomt buitenlandse ondernemers graag om hun economische groei door te zetten. Dat levert u als ondernemer veel voordelen op. We zetten ze nog een keer kort op een rij:
• U betaalt in Bulgarije aanzienlijk minder belasting. Dit geldt voor personenbelasting, dividendbelasting en vennootschapsbelasting. Voor de vennootschapsbelasting kunt u zelfs vrijstelling krijgen voor een periode van vijf jaar.
• Vastgoed huren en kopen is in Bulgarije erg goedkoop.
• Arbeidskrachten zijn erg goedkoop.
• U kunt gemakkelijk goed opgeleide vakspecialisten vinden.

Bron:
https://www.dergatsjev.be...en-doen-in-bulgarije.html

Volgende: Tweakers developers summit 2020 17-02 Tweakers developers summit 2020
Volgende: Meetup over quantum computer Google, IBM in Digipolis Antwerpen 11-'19 Meetup over quantum computer Google, IBM in Digipolis Antwerpen

Reacties


Door Tweakers user Patjec, zondag 22 december 2019 19:39

Ik ben er net nog doorgereden op mijn jaarlijkse autotrip naar Griekenland. Normaal ga ik via Italië met de ferry maar de alpen aan de zuidkant waren iets te slecht voor een combinatie wagen, trailer van 3000KG. En neen nooit meer. Erbarmelijke wegen. Iets teveel pogingen om je te rippen, liefst nog door officials, en zolang dat land niet toetreedt tot de Schengen zone is ieder overgang aan de grens een nachtmerrie. De tijd van 3u versch*ten aan een EU grens mag stilaan ophouden. Dus voor bedrijven die graag hun lokale belastingen ontlopen kan het fijn zijn, voor jan-met-de-pet is het niet fijn er te vertoeven, laat staan er door te rijden. En je merkt ookbdat de lokale bevolking niets te winnen heeft bij dat belastingsregime, de levensstandaard is er eeuwen achter By the way, Roemenië was even erg, Hongarije een verademing.

Door Tweakers user Andros, maandag 23 december 2019 12:09

Leuk promopraatje met als rode draad: "kom dat volk uitknijpen". Ik zou ook niet blij kijken als er een West-Europeaan met deze instelling aan komt om goedkope arbeid te krijgen. Zorg er liever voor dat zo'n land er zelf op vooruit gaat, daar hebben die mensen meer aan en hebben wij minder overlast door migratie en oneerlijke arbeidsconcurrentie. Vraag de transportsector maar eens om meningen als er weer een BG plaat langs rijdt.

Door Tweakers user dergatsjev, maandag 23 december 2019 12:27

Ik zie iedere dag buitenlanders repareren parking onder gebouw van Franklin Rooseveltplaats. In IT is ook personeelstekort, een beetje concurrentie mag naar mijn mening. Want in onze sector zoveel ideeën en mogelijkheden laste jaren maar het probleem is altijd "wie gaat bouwen?". Iedereen zich voorstelt als alleskunner en dan als het daadwerkelijk moet gedaan worden dan loopt van alles vast omdat personeel heeft geen of weinig ervaring.

[Reactie gewijzigd op maandag 23 december 2019 19:40]


Door Tweakers user Sterk1, maandag 23 december 2019 17:54

dergatsjev schreef op maandag 23 december 2019 @ 12:27:
Ik zie iedere dag buitenlanders aan repareren parking onder het gebouw van Franklin Rooseveltplaats. In IT is ook personeel te kort, een beetje concurrentie mag naar mijn mening. Want in onze sector zoveel ideeën en mogelijkheden laste jaren maar het probleem is altijd "wie gaat bouwen?". Iedereen zich voorstelt als alles fixer en dan als het daadwerkelijk moet gedaan worden dan loopt van alles vast omdat personeel heeft geen of weinig ervaring.
Wat probeer je hier duidelijk te maken ??????

Door Tweakers user Andros, maandag 23 december 2019 18:25

Ik denk dat dergatsjev zelf Bulgaarse is en dat dat het gebroken Nederlands verklaart. Zoals ik het lees probeert hij te zeggen dat de Bulgaren vacatures invullen waar er in België geen personeel voor gevonden kan worden. De Rooseveltplaats is een bekend plein en busstation in Antwerpen, tevens vermeldt zijn profiel dat hij in Brussel woont :) .

Door Tweakers user dergatsjev, maandag 23 december 2019 19:31

Andros schreef op maandag 23 december 2019 @ 18:25:
Ik denk dat dergatsjev zelf Bulgaarse is en dat dat het gebroken Nederlands verklaart. Zoals ik het lees probeert hij te zeggen dat de Bulgaren vacatures invullen waar er in België geen personeel voor gevonden kan worden. De Rooseveltplaats is een bekend plein en busstation in Antwerpen, tevens vermeldt zijn profiel dat hij in Brussel woont :) .
Ik schrijf altijd Kattenbelletjestijl in commentaren of bekend als TELEGRAMSTIJL.

https://elo.encora.be/cou...tebelletje_schrijven.html

De regel daarbij schrijven meer infinitieven en minder voorzetsels. :)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Telegramstijl

De Rooseveltplaats is eeuwige bouw in Antwerpen. :)

[Reactie gewijzigd op maandag 23 december 2019 19:42]


Door Tweakers user Andros, maandag 23 december 2019 21:00

Leuk maar je kattebelletjes zijn bijzonder slecht leesbaar en daarmee komt je boodschap niet over. Hou het bij Nederlands, daar kom je een stuk velden mee :)

Door Iris, dinsdag 24 december 2019 00:53

Redelijk goed opgeleide bevolking, maar toch spreken ze amper Engels. Dus tenzij je Bulgaars of Russisch kent, raak je er eigenlijk niet ver. Bovendien ook een uitermate corrupt land waar je zelfs officiële instellingen niet zonder advocaat moet benaderen.

Door Tweakers user dergatsjev, dinsdag 24 december 2019 10:12

Iris schreef op dinsdag 24 december 2019 @ 00:53:
Redelijk goed opgeleide bevolking, maar toch spreken ze amper Engels. Dus tenzij je Bulgaars of Russisch kent, raak je er eigenlijk niet ver. Bovendien ook een uitermate corrupt land waar je zelfs officiële instellingen niet zonder advocaat moet benaderen.
Ja, klopt.

Door Tweakers user Joey117, dinsdag 24 december 2019 12:00

Voor een volledig verhaal of onderzoek zou je uiteraard ook de nadelen moeten noemen van het zaken doen in Bulgarije.

Je stelt zelf de vragen "Maar welke valkuilen mag men verwachten als wordt een dedicated team in Bulgarije gezet?" en "Naast duidelijke voordelen zijn er nadelen?"

Je zou uiteen kunnen zetten wat je zelf al hebt gevonden. Of verwacht je dat deze vragen beantwoordt worden in de reacties? Want zo te lezen in de reacties zijn er al "duidelijke" nadelen die je zelf had kunnen benoemen.

Nu is het vooral een verkapte advertentie.

Door Tweakers user dergatsjev, dinsdag 24 december 2019 13:09

Andros schreef op maandag 23 december 2019 @ 21:00:
Leuk maar je kattebelletjes zijn bijzonder slecht leesbaar en daarmee komt je boodschap niet over. Hou het bij Nederlands, daar kom je een stuk velden mee :)
Als ik schrijf volledig Nederlands dan komen heel lange onleesbare :) teksten uit die ik moet dan naar de redacteur doorsturen om te verbeteren. :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 december 2019 13:52]


Door Tweakers user dergatsjev, dinsdag 24 december 2019 14:01

Joey117 schreef op dinsdag 24 december 2019 @ 12:00:
Voor een volledig verhaal of onderzoek zou je uiteraard ook de nadelen moeten noemen van het zaken doen in Bulgarije.

Je stelt zelf de vragen "Maar welke valkuilen mag men verwachten als wordt een dedicated team in Bulgarije gezet?" en "Naast duidelijke voordelen zijn er nadelen?"

Je zou uiteen kunnen zetten wat je zelf al hebt gevonden. Of verwacht je dat deze vragen beantwoordt worden in de reacties? Want zo te lezen in de reacties zijn er al "duidelijke" nadelen die je zelf had kunnen benoemen.

Nu is het vooral een verkapte advertentie.
Ik ben ontmaskerd! :) :) :)

Taal is iets wat ik me niet heb gerealiseerd tót Iris me schreef. Pas toen heb ik me de volledige reis herinnerd. Mijn kennis van de Russische taal heeft me daarbij geholpen. Bulgaars lijkt namelijk sterk op Russisch, want het heeft dezelfde letters en uitspraak. Ik heb zelf altijd Engels gesproken, maar mensen waren daar niet content mee en stuurden een antwoord terug in het Bulgaars.

Ik ben er nog niet lang mee bezig en ik heb ook nog geen sterke nadelen gevonden. Daarom ben ik nieuwsgierig naar ervaringen van anderen, vooral ook op de lange termijn. Tweaksblogs worden voornamelijk veel gelezen door Belgische en Nederlandse IT'ers, daarom vind ik het altijd boeiend om hier iets te posten.

Dit gaat ook op voor deze post verkapte advertentie. Dit om mijn razendsnelle websites te promoten die zijn geïntegreerd met G-Suite, CRM en andere mobiele webapplicaties

Zie bijvoorbeeld mijn test case:

http://dl3.joxi.net/drive.../801329/29/bfc7bdd381.jpg

https://developers.google...-bulgarije.propenda.be%2F

https://investeren-vastgoed-immo-bulgarije.propenda.be/

Volg de link om een G-Suite te bestellen. :) :) :)

Each promotion code provides 20% off the first year on either G Suite Basic plan or G Suite Business plan*.

Your unique referral link for your sharing convenience:


https://refergsuite.app.goo.gl/ZPwW


Your promo codes

G Suite Basic Plan

K6PCPVTWMKFF77L


G Suite Business Plan

97E99HW4WGHDTNR

[Reactie gewijzigd op dinsdag 24 december 2019 14:02]


Door Tweakers user dergatsjev, woensdag 25 december 2019 08:50

Het zou kunnen zijn dat nieuwe maatregelen zullen binnenkort het voordeel van dergelijke initiatieven verminderen.

Anthony Meul – vennoot & fiscaal adviseur bij VGD legt uit wat fiscale consolidatie inhoudt en vertelt ons welke maatregelen er op onze Belgische ondernemers afkomen.

Dat is niet echt onze case maar toch interessant om te horen.

https://blogbe.vgd.eu/nl/...aar-een-faire-fiscaliteit

Door Tweakers user Sterk1, donderdag 26 december 2019 02:14

Ik geef het op om het te begrijpen.
Welke paddestoelen eet je?

Door Tweakers user falconhunter, donderdag 26 december 2019 18:09

Mooie anecdote over Bulgarije. Omdat we daar twee development teams hebben zitten (zeer tevreden mee) overwogen we ook om er een kleine vestiging op te zetten. Ik dus op pad, gesprek met de plaatselijk Kamer van Koophandel, waarbij mijn angst voor corruptie ook ter sprake kwam.

Nou dat was inderdaad een behoorlijk probleem volgens mijn twee gesprekspartners. Maar als ik hun nu 500 euro betaalde zouden zijn ervoor zorgen dat ik de 'goede' contacten had en er geen probleem zou ontstaan.

Ze waren oprecht boos toen ik hikkend van het lachen de deur uit liep. Wat ik wel niet dacht....

Door Tweakers user dergatsjev, donderdag 26 december 2019 18:51

falconhunter schreef op donderdag 26 december 2019 @ 18:09:
Mooie anecdote over Bulgarije. Omdat we daar twee development teams hebben zitten (zeer tevreden mee) overwogen we ook om er een kleine vestiging op te zetten. Ik dus op pad, gesprek met de plaatselijk Kamer van Koophandel, waarbij mijn angst voor corruptie ook ter sprake kwam.

Nou dat was inderdaad een behoorlijk probleem volgens mijn twee gesprekspartners. Maar als ik hun nu 500 euro betaalde zouden zijn ervoor zorgen dat ik de 'goede' contacten had en er geen probleem zou ontstaan.

Ze waren oprecht boos toen ik hikkend van het lachen de deur uit liep. Wat ik wel niet dacht....
:) Bedankt voor comment.

Door Tweakers user h4ze, vrijdag 27 december 2019 12:02

aah de" hoe kunnen we de slavenhandel nog wat goedkoper maken turorial"

kut krenten, kanker van de wereld.

Door Tweakers user dergatsjev, zaterdag 28 december 2019 14:57

h4ze schreef op vrijdag 27 december 2019 @ 12:02:
aah de" hoe kunnen we de slavenhandel nog wat goedkoper maken turorial"

kut krenten, kanker van de wereld.
Zou het slavarij zijn, zou het tegen eigen zin zijn. Ik zit ook iedere dag te werken om mijn rekeningen en belastingen te betalen... Is het slavarij?

Door Tweakers user Andros, zondag 29 december 2019 10:06

dergatsjev schreef op zaterdag 28 december 2019 @ 14:57:
[...]


Zou het slavarij zijn, zou het tegen eigen zin zijn. Ik zit ook iedere dag te werken om mijn rekeningen en belastingen te betalen... Is het slavarij?
Slavernij als in dwangarbeid, nee. Als er echter werkkrachten uit andere landen hier in gezet worden met een contract van daar waardoor ze hier zwaar onder de prijs werken en de lokale werkkracht wegconcurreren wordt het een ander verhaal. Voor sommigen uit Oost-Europese landen is er weinig keus, thuis is er geen werk en zonder werk hebben ze daar geen inkomen dus moeten ze wel. Als ze dan als goedkoop volk misbruikt worden omdat ze geen andere keus hebben zijn er parallellen te trekken met slavernij.

Door Tweakers user dergatsjev, zondag 29 december 2019 22:30

Andros schreef op zondag 29 december 2019 @ 10:06:
[...]


Slavernij als in dwangarbeid, nee. Als er echter werkkrachten uit andere landen hier in gezet worden met een contract van daar waardoor ze hier zwaar onder de prijs werken en de lokale werkkracht wegconcurreren wordt het een ander verhaal. Voor sommigen uit Oost-Europese landen is er weinig keus, thuis is er geen werk en zonder werk hebben ze daar geen inkomen dus moeten ze wel. Als ze dan als goedkoop volk misbruikt worden omdat ze geen andere keus hebben zijn er parallellen te trekken met slavernij.
In onze geval gaat het over werken die zou nooit uitgevoerd worden zonder deze werknemers en ze werken in hun thuisland ter plaatse voor een normaal of hogere loon. Voornaamste reden is de specialisatie en beschikbaarheid. Als we bijvoorbeeld over een tender zou spreken die we zou winnen met scherpe prijs door Bulgarije in dienst te nemen dan is wel sprake van oneerlijke concurrentie volgens mij. Als het gaat over eigen internationaal project met eigen investeringen, zonder subsidies en zonder tenders. Alleen eigen innovatie voor eigen internationaal project.

Reageren is niet meer mogelijk